FORMÜL BELLİ: Azar azar ama sık sık

Sağlıklı ve dengeli beslenmenin en önemli unsurlarından biri azar azar ve sık sık yemektir. Midemiz yemekten 2,5-3 saat sonra boşaldığı için karnımız acıkmaya başlar ve bu yüzden önümüze ne gelirse tüketiriz, miktarlarına da dikkat etmeyiz.

FORMÜL BELLİ: Azar azar ama sık sık

Oysaki midemiz tamamen boşalmadan yarım saat-bir saat önce yapılacak 100-200 kcal'lik ufak ara öğünler iştahımızı baskılar. Azar azar, sık sık beslenmek kan şekerimizi ve şekeri yakan hormonumuz olan insülini de kontrol altında tutar. Ara öğün tükettiğimiz zaman kan şekeri ve insülin dengede olacağı için sağlıklı kilo vermek veya korumak da daha kolay olur. Düzenli ara öğün yapan kişilerde sık beslenme alışkanlıkları kazanıldığı için metabolizma hızı da artışa geçer ve bu da kilo vermeye yardımcı olur. Sık sık yapılan ara öğünler göbek bölgesindeki yağlanmanın en büyük düşmanıdır. Tercih edilecek ara öğünler 150 kcal'yi geçmemeli ve yeterince protein, kompleks karbonhidrat ve lif içermelidir. Dikkat etmemiz gereken en önemli konu, sağlıklı atıştırmalıklara abur cuburu birbirine karıştırmamamız gerektiğidir. Günde 2 veya 3 kez ara öğün tüketilebilir. Bazen iki ana öğün arasındaki zaman çok uzun olabilir. Bu durumlarda, ara öğünlerde çok daha fazla tok tutan ve dengeli alternatifleri tercih etmek gerekir. Proteinlerin tok tutma özelliği karbonhidratların kan şekerini düzenleme özelliğiyle beraber kullanıldığında daha uzun süre tok tutan, dengeli ara öğünler tercih edilmiş olur.     
SAĞLIKLI ARA ÖĞÜN ÖNERİLERİ
Meyve: Zayıflama diyetlerinde ara öğün denilince ilk akla gelen meyvedir. Porsiyonuna dikkat etmek koşuluyla sezon meyveleri ara öğün olarak tüketilebilir. Sabah ve öğlen yemeği arası genelde daha kısa olduğu için bu meyveler kuşluk öğünü için daha çok tercih edilebilir. Yağlı kuruyemişler: ceviz, fındık, badem, kaju fıstığı içerdikleri sağlıklı yağlar açısından tercih edilebilir. Ancak unutulmaması gerekir ki bu besinlerin yüksek yağ içeriklerinden dolayı enerjileri de çok yüksektir. Bu sebeple porsiyonlar fındık, badem ve kaju için 10-12 adet, ceviz için ise 2-3 adet ile sınırlı olmalıdır. Süt grubu: süt, yoğurt, ayran, kefir ve cacık protein ve karbonhidratı dengeli bir şekilde yapılarında bulundurmaları nedeniyle sağlıklı bir ara öğün alternatifi olabilir. Karma ara öğün önerileri: - tam tane ekmekleri-peynir; - kepekli grisini-ayran; galeta-peynir; - yoğurt-meyve; meyve-yağlı kuruyemişler; - kuru meyveler-yağlı kuruyemişler. Sağlıklı ve dengeli beslenmeyi sağlamak, düzenli ana ve ara öğün tercihlerinden geçer. Unutmayalım ki vücudumuzun yedek parçası yok, ona her gün çok iyi bakmak zorundayız. Sağlığınız iyi bakın.
HERBALİFE PROTEİN BAR HARİKA BİR ALTERNATİFTİR
Herbalife protein bar zengin bir protein içeriğine sahiptir. Her bir bar B6 ve B12 vitaminleri, 10 gram protein ve karbonhidrat içerir. Sağlıklı bir atıştırmalık olmasının yanı sıra, günlük koşturmacanın içerisinde eksik kalan protein ihtiyacınızı tamamlamanıza yardımcı olur. Sağlıklı atıştırmalık olarak günde 1 veya 2 defa tüketilebilir. İçerdiği protein sayesinde daha uzun süre tok kalmamızı sağlarken, içerdiği karbonhidrat sayesinde kan şekerimizi düzenlemeye yardımcı olur. Düşük kalorili yapısı ile kilo verme veya koruma döneminde sağlıklı bir ara öğün tercihi olabilirler. Spor yapanlar için de iyi bir ara öğün alternatifidir, kas yapımını destekler.
Sağlıklı Beslenme Danışmanı Anna Schukina
Kulis Dergisi

 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.