Kocaeli limanlarında ihracat-­ithalat hacmi artıyor

43 limanımızla Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından yapılan ithalat ve ihracat sayısı gün geçtikçe artıyor.

Kocaeli limanlarında ihracat-­ithalat hacmi artıyor

Geçtiğimiz yıl gıda ve yem ürünlerinde 6 bin 424 adet ihracat yapılırken 16 bin 312 adet ithalat gerçekleştirildi. 2015 yılının 8. ayına kadar ise 4 bin 231 ihracat gerçekleşirken bin 183 ithalat yapıldı.İlimizde son yıllarda 43 limanda yoğun bir ihracat ve ithalat yapılırken bu alışveriş bizzat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nce gerçekleştiriliyor. 2014 yılında gıda ve yemle ilgili 6 bin 424 adet ihracat gerçekleştirilirken 2015 yılının Ağustos ayına kadar ihracat sayısı 4 bin 231 adede ulaştı. 2014 yılında 16 bin 312 ithalat işlemi gerçekleşirken 2015 yılının 8. ayına kadar da bin 183 ithalat işlemi gerçekleştirildi.


2014’TE 563 BİN 775 TL’LİK FINDIK İHRAÇ EDİLDİ

Kocaeli’de üretilip en yoğun şekilde ihraç edilen ürünlerin yanında aroma, sakız, maya, fındık, pişmaniye ve patates cipsi iken ilimizde önemli bir miktarda da AB ülkelerine fındık ihracatı yapılıyor. 2014 yılında sadece ilimizden 30 bin 467 Ton fındık ihracat yapıldı. Bunun parasal değeri ise 563 bin 775 TL. Bu ihracın tamamını ilimize sahipleri aynı olan iki firma (Stelliferi ve Ferroro) gerçekleştirdi. Bu firmalar Türkiye fındık ihracatından ikinci sırada yer alıyor. Türkiye fındık ihracatı konusunda dünya birincisi olan ve dünya fındık üretimi içinde yüzde 75 oran içeriyor.


8 AYDA BİN 183 İTHALAT YAPILDI


Yıllar geçtikçe ithalat yapan firma sayısında da artış da görülürken gıda güvenliği bilgi sisteminde yapılan incelemede İstanbul’dan sonra en yoğun gıda ve yem ithalatı ilimizde gerçekleştiriliyor. Yine ithalat ve ihracat işlemlerinde ilçe müdürlüklerine yetki verilmezken mevzuat gereği il müdürlüğünce yapılıyor. 2014 yılında 16 bin 312 ithalat işlemi gerçekleşirken 2015 yılının 8. ayına kadar da bin 183 ithalat işlemi gerçekleştirildi. İthalat işlemleri il müdürlüklerince 12 personel tarafından yapılıyor. Her çeşit gıda, yem maddeleri ve gıda ile temas eden materyallerin ithalatı yapılıyor. İthali yapılan belli başlı ürünler ise çikolatalar, cips maddesi, aromalar, katkı maddeleri, ketçaplar, mayonezler, soslar, soya küspesi, soya fasülyesi, mısır, pirinç, buğday, makarna, muz, elma, kivi, ananas…


GDO’LU ÜRÜNLER GÖZLEM ALTINDA


Son yıllarda gıdaların kabusu durumuna gelen GDO(Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar) ise ilimizdeki gümrük kapılarından yoğun bir incelemenin ardından açığa çıkarılıyor. Bu konuda bir açıklama yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İlhan Özel, “İthalat sırasında yemlerden 3 çeşit soya, 15 çeşit mısırda Biyogüvenlik kurulunun izin verdiği genleri taşıyan ürünlere izin veriliyor. Bu incelemelerle gıdalarda hiçbir çeşit GDO’ya izin verilmiyor. Biyogüvenlik Kurulu’nun izin verdiği GDO’lu ürünlerin ithalat işlemi sırasında yemlik maddelerde eğer analiz sonucunda yüzde 0,9 ve üzerinde GDO çıkmışsa ilgili firma tarafından GDO’sunun adı etikette belirtilerek piyasaya sunuluyor. İzin verilmeyen genler analiz sonucunda çıkarsa ürün geldiği ülkeye geri gönderiliyor” dedi.


GDO’LU ÜRÜN ALAN SATAN FİRMALAR RAPOR VERİYOR


İlimizdeki limanlara giren gıdalarda izin verilen GDO’ları taşıyan yem maddelerinin nerelere dağıtıldığı hangi firmalar tarafından satın alınarak üretildiği konusunda il müdürlüğünün takip yaptığını ifade eden Özel, “İzin verilen GDO’lu yem maddesini ithal eden piyasaya verme konusunda aracılık yapan ve işleyen firmalar bulundukları il müdürlüklerine o ay itibariyle ne kadar GDO’lu yem alıp ne kadarını işlediklerini ve ne kadar stokta bıraktıkları konusunda bilgi vermek zorundalar. Bilgi vermeyen firmalar tespit edildiğinde Biyogüvenlik Kanunu çerçevesinde savcılığa suç duyurusunda bulunuluyor. Sonuç olarak tüm illerimizde olduğu gibi ilimizde üretilen, satılan ilimiz gümrüklerine gelen ithal ve ihraç edilecek tüm gıda ve yem ürünlerinin 5996 sayılı kanun ve bağlı yönetmeliklerinde belirtilen kriterlere uygun olup olmadıklarının kontrolleri Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nce yapılıyor” diye konuştu.


KONTROLLER YAPILIYOR AMA TÜKETİCİLER DE DİKKAT ETMELİ


Sözlerine devam eden Özel, “Kontrollerde öncelikle gıda ve yem güvenirliliği yönünden risk oluşturabilecek olan mikrobiyolojik kriterle ağır metaller, meyve ve sebzeler de zirai ilaç kalıntıları, GDO, mevzuatın izin verilmediği katkı maddeleri, vs. yönünden analiz edilmek üzere numuneler alınıyor. Bu kontrollere rağmen tüketicilerin gıdaların etiket bilgilerini inceleyerek son tüketim tarihine, belirtilen sıcaklıkta saklanıp saklanmadığına ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nden almaları gereken kayıt belge numarasının etikette yer alıp almadığını, onay kapsamında olan yumurta, süt ürünleri, et ürünleri gibi hayvansal gıdaların etiketinde ise onay numarasının elips şeklinde çizginin içerisinde yer aldığına dikkat etmeleri gerekmektedir” diyerek konuşmasını tamamladı

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.